Συλλογή (32) βιβλίων για την αυτοδιαχείριση

[Για περισσότερες πληροφορίες για τα βιβλία και μια πιο πλήρη συλλογή (που περιλαμβάνει μεταξύ άλλων και αρχεία που έχουν ανεβεί ξανά στον b-t), ανατρέξτε στο https://autodiaxeirisi.espivblogs.net. Αυτό το torrent θα αντικαταστήσει τα προηγούμενα που σύντομα θα διαγραφούν.]

Αγώνες για την αυτοδιαχείριση / Υβόν Μπούρντε & Αλέν Γκιγιέρμ.

agones

Εκδότης: Ανδρομέδα

Αριθμός Σελίδων: 286

Έτος Έκδοσης: 1977

Τίτλος πρωτοτύπου: Clefs pur l autogestion

Διαστάσεις: 21 x 15

Ο δρόμος για την αυτοδιαχείριση / Κλοντ Περινιόν.

dromos

Εκδότης: Ανδρομέδα

Αριθμός Σελίδων: 181

Έτος Έκδοσης: 1977

Διαστάσεις: 21 x 15

Ο χρόνος, η τεχνική, η αυτοδιαχείριση / Πιερ Ναβίλ.

naville

Εκδότης: Praxis.

Αριθμός Σελίδων: 156

Έτος Έκδοσης: 1986

Τίτλος πρωτοτύπου: Le Temp, la Technique, l’ Autogestion

Μετάφραση: Αργυρώ Δοξάκη

ISBN: 0007601263, ISBN 13 : 9780007601264

Περιγραφή: […] Δε χρειάζεται να πούμε ότι η αυτοδιαχείριση θέτει δύσκολα προβλήματα. Αυτό το μικρό βιβλίο προσπαθεί ακριβώς να τοποθετήσει κάποια απ αυτά με τρόπο που να φανεί χρήσιμος. Συγκέντρωσα ένα αριθμό παρεμβάσεων και άρθρων, ποικίλου ύφους, που θα διευκολύνει την κατανόηση των σχέσεων ανάμεσα σε πολλά απ τα προβλήματα. Η πρώτη ομάδα κειμένων αφορά μερικά γενικά ζητήματα σχετικά με τη σημασία που πρέπει να δώσουμε στον αγώνα για την αυτοδιαχείριση· η δεύτερη εξετάζει κάποιες σχέσεις της βιομηχανικής τεχνολογίας και των συνθηκών εργασίας με την αυτοδιαχείριση· η τρίτη παρουσιάζει μια συζήτηση για το αυτοδιαχειριστικό σύστημα στη Γιουγκοσλαβία και το σοσιαλισμό του Κράτους στην Ε.Σ.Σ.Δ. Έχω σημειώσει την ημερομηνία που γράφτηκε το κάθε κείμενο.

Ο κοινωνικός προγραμματισμός στην αυτοδιαχείριση / Έντβαρντ Καρντέλι.

programmatismos

Εκδότης: Αιχμή

Αριθμός Σελίδων: 201

Έτος Έκδοσης: 1985

Τίτλος πρωτοτύπου: Self-management planning

Μετάφραση: Αντώνης Τσιρίγος

Ο συνεταιριστικός τρόπος παραγωγής και η μετάβαση στο σοσιαλισμό. Το αντικείμενο της κοινωνιολογίας: Ο βιο-ανθρωπο-κοινωνικός σχηματισμός / Κυριάκος Χαραλάμπους.

xaralambus

Εκδότης: Οδυσσέας

Αριθμός Σελίδων: 239

Έτος Έκδοσης: 1997

Μετάφραση: Αργυρώ Δοξάκη

ISBN 13: 978-960-210-309-8

Περιγραφή: Το συμβατικό μοντέλο της οικονομίας ταξινόμησε το συνεταιριστικό φαινόμενο, υπό την έννοια επιχειρήσεως, στην ίδια τάξη φαινομένων με τις κεφαλαιοκρατικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, αλλά και τις αγροτικές οικογενειακές εκμεταλλεύσεις. – Το μαρξιστικό το θεώρησε ως αστικό φαινόμενο και σαν τέτοιο κάτι το βδελυρό. – Το συμβατικό μοντέλο δεν παρατήρησε ότι οι σχέσεις παραγωγής του συνεταιρισμού διαφέρουν τόσο από αυτές της κεφαλαιοκρατικής επιχείρησης, όσο και από αυτές της βιοτεχνικής και αγροτικής εκμετάλλευσης. – Το μαρξιστικό μοντέλο δεν είδε ότι οι συνεταιρισμοί υπήρξαν δημιούργημα των εργαζομένων μαζών και ότι αποτελούν το βασικό στοιχείο μετάβασης στις σοσιαλιστικές σχέσεις παραγωγής. Και τα δύο μοντέλα δεν μπόρεσαν να τους συγκροτήσουν σε επιστημονικό αντικείμενο.

Αυτοδιαχείριση. Το νόημα της αυτοδιαχείρισης, η διαλεκτική της διεύθυνσης της κοινωνίας, η ηθική ακεραιότητα της προσωπικότητας στη σοσιαλιστική κοινωνία / Μιχαήλο Μάρκοβιτς.

20536

Εκδότης: Επίκουρος

Αριθμός Σελίδων: 95

Έτος Έκδοσης: 1975

Τίτλος πρωτοτύπου: Dialektik der Praxis

Διαστάσεις: 21 x 13

Οι δημοκρατικοί δρόμοι στη σοσιαλιστική κοινωνία: δημοκρατία, σοσιαλισμός, αυτοδιαχείριση / Έντβαρντ Καρντέλι.

kardeli

Εκδότης: Θεμέλιο

Αριθμός Σελίδων: 256

Έτος Έκδοσης: 1990

ISBN: 9789603101468

Μετάφραση: Ελευθέριος Βοσποράκης

Κολλεκτιβισμός και αυτοδιαχείριση στη Ισπανία 1936-39 / Αουγκουστίν Σούχυ.

souchy

Εκδότης: Επίκουρος

Αριθμός Σελίδων: 93

Έτος Έκδοσης: 1975

Μετάφραση: Γιώργου Βαμβαλή

Η Γιουγκοσλαβική «Αυτοδιαχείριση». Καπιταλιστική Θεωρία & Πράξη / Εμβέρ Χότζα.

hoxha

Εκδότης: Πορεία

Αριθμός Σελίδων: 91

Έτος Έκδοσης: 1979

Περιγραφή: Ενάντια στις αντι-σοσιαλιστικές απόψεις του Ε. Καρντέλι, που διατυπώθηκαν στο βιβλίο «Οι κατευθύνσεις ανάπτυξης του πολιτικού συστήματος της σοσιαλιστικής αυτοδιαχείρισης».

Σοσιαλιστική αυτοδιοίκηση, αυτοδιαχείριση. Προβλήματα γραφειοκρατίας / Μίμης Ανδρουλάκης.

androulakis

Εκδότης: Σύγχρονη Εποχή

Αριθμός Σελίδων: 254

Έτος Έκδοσης: 1984 (3η έκδοση)

Περιγραφή: Το βιβλίο αυτό ξεκινά, όχι τυχαία, με το ρητό «είπα και ελάλησα, αμαρτίαν ουκ έχω». Μ αυτό τελειώνει ο Μαρξ το έργο του Κριτική του Προγράμματος της Γκότα. Και βέβαια ο Μαρξ με τη φράση αυτή δεν παριστάνει τον Πόντιο Πιλάτο για ό,τι ήθελε προκύψει στο όνομά του. Ο Μαρξ αφήνει μια πολύ συγκεκριμένη και δεσμευτική υποθήκη προς τους κομμουνιστές του μέλλοντος να μην υποκύπτουν στην «κρατική δεισιδαιμονία», στην κρατολατρεία· και να είναι βέβαιος ότι στο όνομα των ιδεών του ασφαλώς θα προκύψουν και εκτροπές απ αυτές τις υποθήκες και περιπέτειες μέσα σ αυτό το μεγαλειώδες επαναστατικό κοιλοπόνημα της ιστορίας, που είναι ο σοσιαλισμός.[…]

Εργατικός έλεγχος, Εργατικά Συμβούλια, Αυτοδιαχείριση (ανθολογία) / Ερνέστ Μαντέλ.

mandel

Εκδότης: Καστανιώτη

Αριθμός Σελίδων: 187

Έτος Έκδοσης : 1975

Τίτλος πρωτοτύπου: Contrôle ouvrier, conseils ouvriers, autogestion (anthologie).

Μετάφραση: Κώστας Νικολόπουλος.

Διαστάσεις: 21 x 15.

Αυτοδιαχείριση / Σωτήρης Κωστόπουλος.

kwstopoulos

Εκδότης: Στοχαστής

Αριθμός Σελίδων: 265

Έτος έκδοσης: 1984

Διαστάσεις: 21 x 14

Περιγραφή: Το βιβλίο αυτό για την «Αυτοδιαχείριση» έρχεται, πιστεύουμε, να συμβάλει στην κάλυψη ενός κενού στην ελληνική βιβλιογραφία. Κενού, ιδιαίτερα αισθητού σήμερα, που έχει αρχίσει να αναπτύσσεται μια συζήτηση και κριτική γύρω από το θέμα αυτό που – αποτελεί έτσι κι αλλιώς – ένα από τα κεντρικότερα ζητήματα που απασχολούν το δημοκρατικό – σοσιαλιστικό κίνημα και την εργατική και αγροτική τάξη σ’ όλο τον κόσμο.
Ο συγγραφέας αναλύει και συγκρίνει το πείραμα της αυτοδιαχείρισης μέσα στο συνεταιριστικό κίνημα που όπως γνωρίζουμε επέδρασε άμεσα στη βελτίωση των συνθηκών ζωής και εργασίας της εργατικής τάξης. Εξετάζει το θέμα κάτω από το φως της εμπειρίας χωρών τόσο διαφορετικών μεταξύ τους, όσο το Ισραήλ και η Γιουγκοσλαβία, η Τανζανία κι η Σοβιετική Ένωση, η Δυτική Γερμανία και η Λαϊκή Κίνα, η Αλγερία και η Τσεχοσλοβακία.
Μέσα από την εκτεταμένη βιβλιογραφία που χρησιμοποιεί, μας ενημερώνει ιστορικά, αναλύοντας και εκλαϊκεύοντας συνάμα, αυτό το πολυσυζητημένο άγνωστο μα και τόσο επίκαιρο για την σημερινή Ελλάδα θέμα.

15 + 1 θέσεις για την αυτοδιαχείριση / Σοσιαλιστικό Κόμμα Γαλλίας.

15kai1

Εκδότης: Ανδρομέδα

Αριθμός Σελίδων: 63

Έτος έκδοσης: 1983 (Αριθ. Εκδ.: 3η)

Διαστάσεις: 11 x 18

Τίτλος πρωτοτύπου: Quinze theses sur l’autogestion

Αυτοδιαχείριση: το μέλλον του σοσιαλισμού / Πιερ Ροζανβαλον.

mellon

Εκδότης: Ανδρομέδα

Αριθμός Σελίδων: 184

Έτος Έκδοσης : 1980

Διαστάσεις : 20 x 12

Περιγραφή: Η Αυτοδιαχείριση είναι μια καινούρια πολιτική ιδέα, όπως ήταν στον καιρό τους ο σοσιαλισμός και η δημοκρατία. Είναι, αφενός, δεμένη με την παράδοση της έκφρασης του δημοκρατικού σοσιαλισμού και αφετέρου, καινοτομία εφόσον εμβαθύνει στην έννοια της δημοκρατίας σε σχέση με τις σημερινές τεχνολογίες, πολιτιστικές και πολιτικές ανάγκες.
Η Αυτοδιαχείριση επιβλήθηκε μετά το Μάη του 1968 ως κοινωνικό κίνημα που φέρει το μέλλον του σοσιαλισμού. Ενός σοσιαλισμού που τον χαρακτήριζε μέχρι σήμερα ο οικονομισμός και ο θετικισμός, καθώς και η έλλειψη τακτικού προβληματισμού επάνω στο θέμα της εξουσίας.
Η Αυτοδιαχείριση δεν περιορίζεται στην επιδίωξη της κοινωνικοποίησης των μέσων παραγωγής αλλά προεκτείνεται στην κοινωνικοποίηση των μέσων εξουσίας. Η Αυτοδιαχείριση είναι τόσο ο σκοπός όσο και το μέσο για την κατάκτησή της.

Ως διπλή άρνηση της σοσιαλδημοκρατίας και του κρατικού γραφειοκρατικού σοσιαλισμού, προτείνει ένα νέο κοινωνικό και πολιτικό προβληματισμό. Η αυτοδιαχειριστική κοινωνία είναι θεωρητικά συνδεδεμένη με την ανάπτυξη ενός νέου τρόπου κοινωνικής οργάνωσης, που αναθεωρεί τη σχέση ανάμεσα στην οικονομική δραστηριότητα και στις άλλες μορφές κοινωνικής δράσης.

Αυτές είναι οι κύριες θέσεις που αναπτύσσει στο βιβλίο αυτό ο Πιερ Ροζανβαλόν, πτυχιούχος Οικονομικών Επιστημών και στέλεχος της CFDT (Γαλλική Δημοκρατική Ομοσπονδία Εργασίας).

Γιουγκοσλαβική αυτοδιαχείριση. Υπέρ και κατά / Έντβαρντ Καρντέλι & Σάρον Ζούκιν & Μιχαήλο Μάρκοβιτς.

giougkoslavikh

Εκδότης: Ανδρομέδα

Αριθμός Σελίδων: 77

Το 1992 και το εργατικό κίνημα. Η επικαιρότητα της εργατικής συμμετοχης και της αυτοδιαχείρισης σήμερα / Αλέξης Μητρόπουλος.

mitropoulos

Εκδότης: Αφοί Τολίδη

Αριθμός Σελίδων: 179

Έτος έκδοσης: 1989

ISBN:960-7162-09-9

Διαστάσεις : 14 x 21

Η συμμετοχή των εργαζομένων στη Σοβιετική Ένωση. Από την εποχή του Λένιν μέχρι σήμερα: Ο νέος νόμος της ΕΣΣΔ για τις εργατικές κολλεκτίβες και την ενίσχυση του ρόλου τους στη διοίκηση των επιχειρήσεων, ιδρυμάτων και οργανισμών / Αλέξης Μητρόπουλος.

mitrop.ussr

Εκδότης: Στοχαστής

Αριθμός Σελίδων: 120

Έτος έκδοσης: 1984

Περιγραφή: Το βιβλίο αυτό γράφτηκε πρώτ’ απ’ όλα με σκοπό να συμβάλει στην κάλυψη ενός κενού της ελληνικής βιβλιογραφίας. Γράφτηκε επίσης για να καλύψει και μια ουσιαστική ανάγκη: Την ανάγκη για ενημέρωση πάνω σε βασικούς θεσμούς τον εργατικού δικαίου και του διεθνούς εργατικού κινήματος όπως είναι η συμμετοχή των εργαζομένων στη διοίκηση των επιχειρήσεων.
Συνηθίζεται στη χώρα μας, από τους επιστήμονες που ασχολούνται με τους σύγχρονους εργασιακούς θεσμούς, όσοι συναισθηματικά και ιδεολογικά είναι πιο κοντά στη Λύση να αναφέρονται μόνο σ’ αυτή και μόνο σπάνια στις πρώην ανατολικοευρωπαϊκές χώρες· από την άλλη πλευρά όσοι συναισθηματικά και ιδεολογικά είναι πιο κοντά στις εμπειρίες των ανατολικοευρωπαϊκών χωρών, ενώ γνωρίζουν και την τελευταία λεπτομέρεια για τα συστήματα εργατικής συμμετοχής στις καπιταλιστικές χώρες, παντελώς αποφεύ­γουν (ή αγνοούν) ν’ αναφερθούν στις εμπειρίες των πρώην χωρών του «υπαρκτού σοσιαλισμού».
Η μελέτη αυτή δεν περιορίζεται στην περιγραφή της συμμετοχής των εργαζο-μένων στην πρώην ΕΣΣΔ, αλλά δίνει και ένα πρόσθετο στοιχείο που βοηθάει σημαντικά στο να κατανοήσουμε τη σημερινή μετάσοβιετική πραγματικότητα. Περιλαμβάνει μεταφρασμένο από το ρώσικο πρωτότυπο τον νόμο: «Για τις εργατι-κές κολεκτίβες και την ενίσχυση του ρόλου τους στη διοίκηση των επιχειρήσεων ιδρυμάτων και οργανισμών» που δημοσιεύτηκε τον Ιούνη του 1983 και που θεωρήθηκε το σημαντικότερο νομοθετικό έργο επί προεδρίας Γιούρι Αντρόπωφ.
Ο Αλέξης Μητρόπουλος γεννήθηκε στον Πύργο της Ηλείας. Σπούδασε νομικά, φιλοσοφία και πολιτικές επιστήμες στην Ελλάδα. Μετεκπαιδεύτηκε σε θέματα πολιτικών συστημάτων και συγκριτικού εργατικού δικαίου στα πανεπιστήμια του Παρισιού και Βελιγραδίου. Ανακηρύχθηκε δρας του πανεπιστημίου Βελιγραδίου με τη μελέτη του
«Εργασιακή σχέση και πολιτικά συστήματα». Δίδαξε σε τμήματα μεταπτυχιακών σπουδών στο γνωστό ινστιτούτο αυτοδιαχείρισης «Έντβαρντ Καρντέλι» στη Λιουμπλιάνα. Πήρε μέρος σε πολλά διεθνή συνέδρια για το μαρξισμό την αυτοδιαχείριση και έχει δημοσιεύσει αρκετά άρθρα και μελέτες σε ελληνικά και ξένα περιοδικά. Σήμερα είναι καθηγητής του εργατικού δικαίου στη Νομική Σχολή του Πανεπιστημίου της Αθήνας. Κυριότερα έργα του είναι τα: «Ιδιοκτησία, και εργασιακή σχέση» (1982) και «Εργασιακές σχέσεις και κοινωνικός μετασχηματισμός» (1983).

Εργάτες και εργασιακές σχέσεις στη Ρωσία / Ζακ Σαπίρ.

www.ardin.gr

Εκδότης: Εναλλακτικές Εκδόσεις

Αριθμός Σελίδων: 151

Έτος έκδοσης: 1990

ISBN:9780004270364

Μετάφραση: Γιώργος Μεταξάς

Πρόλογος της έκδοσης: Το βιβλίο του Ζακ Σαπίρ πάνω στην εργατική τάξη και τις συνθήκες της εργασίας στη Σοβιετική Ένωση είναι μοναδικό στο είδος του. Γιατί συνδυάζει την επιστημονική τεκμηρίωση και γνώση με την απλότητα, την εκλαΐκευση και τη συνοπτική περιγραφή. Πάνω στο ίδιο ζήτημα υπάρχουν πολλές εργασίες που συνήθως όμως είναι πιο ογκώδεις και απευθύνονται σε ένα πιο εξειδικευμένο ακαδημαϊκό κοινό. Αντίθετα, το βιβλίο του Σαπίρ έχει γραφτεί για το ευρύτερο κοινό, χωρίς όμως να χάνει σε τίποτε από άποψη επιστημονικής ακρίβειας.

Ειδικότερα για την Ελλάδα αποτελεί —απ’ όσο γνωρίζουμε— την πρώτη συστηματική αναφορά στο συγκεκριμένο ζήτημα, ιδιαίτερα δε σε ότι αφορά στην πρόσφατη πραγματικότητα, με στοιχεία που φτάνουν μέχρι το 1913.

Το δοκίμιο αυτό αποτελεί μια συστηματική αναφορά στις συνθήκες γέννησης, ανανέωσης και διαμόρφωσης της εργατικής τάξης, στις συνθήκες δουλειάς και ζωής, στα προβλήματα και τις κρίσεις της σοβιετικής οικονομίας σε συνάρτηση με την εργατική αντίσταση. Ταυτόχρονα φωτίζει τα αίτια των σημερινών κρίσεων και επιτρέπει στον αναγνώστη να κατανοήσει βαθύτερα προβλήματα, όπως η είσοδος της KGB στα εργοστάσια από την εποχή του Αντρόπωφ, ο αλκοολισμός και η μαύρη δουλειά. Είναι μεγάλος ο πειρασμός να επεκταθούμε περισσότερο αλλά πιστεύουμε ότι κάτι τέτοιο θα ήταν τελικά πλεονασμός δεδομένου ότι το βιβλίο του Σαπίρ απευθύνεται στον αναγνώστη που θέλει να λύσει βασικές απορίες και απαντάει σ’ αυτές. Έτσι λοιπόν δε θα προσθέσουμε ένα δεύτερο δοκίμιο —εισαγωγικό αυτή τη φορά— σε εκείνο του συγγραφέα. Θα περάσουμε κατ’ ευθείαν σ’ αυτόν.

Μια τελευταία παρατήρηση. Το βιβλίο δεν είναι απόπειρα εξεύρεσης λύσης στα προβλήματα του σοσιαλισμού και του κομμουνισμού. Δε χρησιμοποιεί τα στοιχεία για να αποδείξει τη μια ή την άλλη εκδοχή και να προτείνει κάποια «μαγική» λύση. Και ίσως εκεί να βρίσκεται και η μεγαλύτερη αξία του. Δεν μπαίνει στην μυθοποίηση, ούτε από τη μια ούτε από την άλλη πλευρά. Και έτσι —κι αυτό έχει ιδιαίτερη σημασία για μας στην Ελλάδα— στο τέλος του βιβλίου έχουμε πια ξεφύγει από τη μυθοποιημένη και μυθο-ποιητική εικόνα για την ΕΣΣΔ. Η πατρίδα του υπαρκτού σοσιαλισμού είναι μια χώρα όπως οι άλλες —μια χώρα όπου ο ιδρώτας, τα δάκρυα και το αίμα των εργατών υπήρξαν ίσως περισσότερα και συγκεντρώθηκαν σε ένα μικρό χρονικό διάστημα— αλλά αποτελούν το αντίστοιχο της αγγλικής πρωταρχικής συσσώρευσης — με την καταναγκαστική εργασία, με τους νόμους για τους «τεμπέληδες», με την κοινωνική άνοδο για τους «καλούς», και την πτώση στα Τάρταρα για τους «κακούς», κ.ο.κ. Η διαφορά βρίσκεται στο ότι η αγγλική πρωταρχική συσσώρευση κράτησε έναν αιώνα ή και περισσότερο, ενώ η σοβιετική μόλις 20 ή 30 χρόνια.

Πίσω απ’ αυτή την πολύ «πεζή» πραγματικότητα διαλύονται όλες οι μυθοποιήσεις που μας βαραίνουν τόσο ακόμα στην Ελλάδα, ίσως τελευταία χώρα στην Ευρώπη. Και αυτό είναι που μας χρειάζεται περισσότερο απ’ όλα, γνώση και πληροφόρηση για την «πατρίδα του σοσιαλισμού». Από κεί και πέρα τα υπόλοιπα θα έρθουν μόνα τους. Δηλαδή οι δρόμοι για την αποφυγή αυτού του μοντέλου. Όμως δεν μπορούμε και δεν πρέπει να μένουμε σε θεωρητικά μοντέλα αφηρημένα, εισαγμένα από το εξωτερικό, χωρίς να έχουμε μια στοιχειώδη γνώση των πραγματικών συνθηκών. Και η γνώση της ιστορίας, της διαμόρφωσης και της πάλης της εργατικής τάξης της Ρωσίας αποτελεί ένα αποφασιστικό στοιχείο «βάσης».

Πίσω λοιπόν από τις ιδεολογίες, η πραγματικότητα του Ρώσου εργάτη και αγρότη, η πραγματικότητα της «μαύρης δουλειάς», της γυναικείας εργασίας, των στρατοπέδων, της έλλειψης ανεργίας, αλλά και καταναλωτικών προϊόντων, της διαφθοράς, του αλκοολισμού, και της δουλειάς, η πραγματικότητα πέρα από τις ιδεολογίες.

Μορφές ιδιοκτησίας στο μεταβατικό στάδιο προς το σοσιαλισμό. Οικονομικός λογισμός και μορφές ιδιοκτησίας / Σαρλ Μπετελέμ.

idiokthsias

Εκδότης: Ράππα

Αριθμός Σελίδων: 229

Έτος έκδοσης: 1984

Μετάφραση: Μπάμπης Γεωργούλας

Τίτλος πρωτοτύπου: Calcul Économique Et Formes De Propriété.

Περιγραφή: Η προβληματική σχετικά με τα προβλήματα που θίγονται σε τούτο το βιβλίο χαρακτηρίζεται, προπαντός, από την παρέκκλιση πού υπάρχει ανάμεσα στις θεωρητικές προτάσεις τις διατυπωμένες από τον Μαρξ και τον Ένγκελς αναφορικά με τον τρόπο της σοσιαλιστικής παραγωγής, και στην πραγματικότητα των « σοσιαλιστικών χωρών ». Το μέγεθος αυτής της παρέκκλισης υποχρεώνει να διατυπωθούν μια σειρά από ερωτήματα. Τα ερωτήματα αυτά και οί απαντήσεις πού προκαλούν φανερώνουν το γεγονός ότι ή «παρέκκλιση» από όπου ξεκινούν είναι, γενικά, συνυφασμένη με μια διπλή παρανόηση : οι θεωρητικές προτάσεις πού αναφέρονται στον σοσιαλιστικό τρόπο παραγωγής έχουν εκληφθεί ως προτάσεις πού αναφέρονται στους μεταβατικούς κοινωνικούς σχηματισμούς- και, αντίστοιχα, οι μεταβατικοί κοινωνικοί σχηματισμοί έχουν εκληφθεί ως η «πραγμάτωση» του σοσιαλιστικού τρόπου παραγωγής. Η προσπάθεια ανάλυσης πού επιχειρείται σε τούτο το βιβλίο αποδείχθηκε εντελώς απαραίτητη, αφού ένας μεγάλος αριθμός πρακτικών εκδηλώσεων, πού προβάλλονται σαν πρακτικές «οικονομικού λογισμού» και σαν πρακτικές «σχεδιοποίησης», καλύπτουν, τουλάχιστον εν μέρει, πολύ διαφορετικές πρακτικές. Επιπλέον, δεδομένου ότι οι πρακτικές αυτές επικαλύπτονται με ιδεολογικά σχόλια πού σκοπεύουν να τις παρουσιάσουν για κάτι διαφορετικό από αυτό πού πράγματι είναι, βρισκόμαστε σε μια θέση όπου, από έλλειψη θεωρητικής προσπάθειας, δεν μπορούμε ούτε να γνωρίσουμε την πραγματικότητα, ούτε να την αλλάξουμε

Σημείωση για την εργατική αυτονομία / Αλμπέρτο Τονινέλλο & Γκουίντο Τζοβανέττι.

ouapiti

Εκδότης: Ουαπίτι

Αριθμός Σελίδων: 39

Έτος έκδοσης: 2012

Μετάφραση: Ηλίας Διάμεσης

Περιγραφή: Τα άρθρα που παρουσιάζονται σε αυτό το βιβλίο, “Από την αυτοδιαχείριση στην άρνηση της εργασίας” και “Άρνηση της “εργασίας” ή άρνηση της ταξικής πάλης;”, αποτελούν μια περιγραφική όσο και κριτική σημείωση πάνω στο πολιτικό ρεύμα της εργατικής αυτονομίας, όπως αυτό εκφράστηκε στην Ιταλία, τη δεκαετία του 1970. Ένα από τα βασικά προτάγματα της εργατικής αυτονομίας, αν όχι το κεντρικό, υπήρξε η άρνηση της εργασίας. Μια άρνηση που ερμηνεύεται, τόσο θεωρητικά όσο και πρακτικά, ως απελευθέρωση από την εργασία. Σχεδόν σαράντα χρόνια μετά, σε μια περίοδο ολοκληρωτικής καπιταλιστικής αναδιάρθρωσης, στην οποία η εργασία υποτιμάται συνεχώς και απαξιώνεται, η άρνηση της εργασίας μοιάζει με φαντασιακή θεώρηση. Ωστόσο, έχουμε τη γνώμη ότι, ακριβώς λόγω αυτής της αναδιάρθρωσης, αυτής της ολοκληρωτικής εκμετάλλευσης, είναι αναγκαία η επαναφορά της συζήτησης στο κέντρο του κοινωνικού ανταγωνισμού, την εναντίωση στην εργασία. Έχουμε τη γνώμη ότι η επιστροφή του προτάγματος για απελευθέρωση από την εργασία έχει σίγουρα να προσφέρει πολλά στην οργάνωση της ταξικής αντεπίθεσης. Ίσως έφτασε ο καιρός να πάρουμε περισσότερο στα σοβαρά εκείνο που κάποτε (1844) έγραψε ο Μαρξ, ότι “η κοινωνική ζωή από την οποία αποκλείεται ο εργάτης είναι μια κοινωνική ζωή πολύ διαφορετική τόσο σε μορφή όσο και σε περιεχόμενο από την πολιτική ζωή. Αυτή η κοινωνική ζωή, από την οποία τον αποκλείει η ίδια του η εργασία, είναι ζωή αυτή καθαυτή, φυσική και πολιτιστική ζωή, ανθρώπινη ηθική, ανθρώπινη δραστηριότητα, ανθρώπινη απόλαυση, πραγματική ανθρώπινη υπόσταση”.

Οι δρόμοι του παραδείσου. Η επιθανάτια αγωνία του κεφαλαίου / Αντρέ Γκορζ.

gorz

Εκδότης: Εναλλακτικές Εκδόσεις

Αριθμός Σελίδων: 193

Έτος έκδοσης: 1986

Mετάφραση-επιμέλεια: Χριστίνα Σταματοπούλου

Περιγραφή:Φτάνουμε στο σημείο ακριβώς που ανάγγειλαν οι πρώτοι οραματιστές της μετα-καπιταλιστικής εποχής όταν, πέρα από τη βιομηχανική τάξη που μόλις γεννιόταν, διέβλεπαν μια διαφορετική κοινωνία: μια κοινωνία όπου ο “ελεύθερος χρόνος” θα αναδυθεί σαν μέτρο του “πραγματικού πλούτου”. Ο “ελεύθερος χρόνος” όχι ως κατανάλωση τηλεόρασης και φαστ-φουντ, αλλά ως δημιουργικότητα, πέρα από την “κοινωνικά αναγκαία εργασία”. Ο Γκορζ απορρίπτει τη φενάκη της απόλυτης “αυτονομίας” και, πιστός στη σαρτρική αντίληψη της αλλοτρίωσης, θεωρεί ως μέτρο της απελευθέρωσης της κοινωνίας την επέκταση της αυτονομίας, έναντι της ετερονομίας. Ωστόσο, η ετερονομία μπορεί απλώς να περιοριστεί, διότι “η απόλυτη αυτονομία” είναι είτε η ανακήρυξη του ανθρώπου σε Θεό, είτε η σαδιστική εκτροπή του φιλελεύθερου ατομικισμού και της εκμετάλλευσης του άλλου.

Η υπέρβαση της λογικής της “ανάπτυξης” και η μικρο-ηλεκτρονική επανάσταση συμβάλλουν ουσιαστικά σε αυτή την κατεύθυνση. Στον προβληματισμό του Γκορζ, αποφασιστικό ρόλο παίζει η υπέρβαση του ατομικιστικού-καταναλωτικού μοντέλου του νεοφιλελευθερισμού και της “μεταμοντέρνας” Αριστεράς, καθώς και του παραγωγικίστικου προτύπου της παραδοσιακής Αριστεράς· εν τέλει η επανανακάλυψη της συλλογικότητας. Στο βιβλίο του διερευνά μορφές ανασυγκρότησης της κοινωνικότητας και του κοινοτισμού, στις αποδιαρθρωμένες μητροπόλεις του σύγχρονου καπιταλισμού.

Η οικοδόμηση του σοσιαλισμού στην Κίνα / Ζακ Σαριέρ & Ελέν Μαρσιζιό & Σαρλ Μπετελέμ.

sysex006

Εκδότης: Σύγχρονη Σκέψη

Αριθμός Σελίδων: 249

Έτος έκδοσης: 1976

Μετάφραση: Μπάμπης Γεωργούλας

Τίτλος πρωτοτύπου: La construction du socialisme en Chine

Περιγραφή:Το βιβλίο των Σ. Μπεττελέμ, Ζ. Σαριέρ και Ε. Μαρσιζιό, αποτελεί μια πρόσθετη, σημαντική αναφορά για τις καμπές που πήρε η πάλη των τάξεων και την οικοδόμηση του σοσιαλισμού σε μιαν απέραντη χώρα, όπως η Λ.Δ. Κίνας. Το μεγαλύτερο μέρος του βιβλίου γράφτηκε στο τέλος μιας περιοδείας των συγγραφέων το 1964 στην πρώην Ε.Σ.Σ.Δ, την Κίνα, τη Λαοκρατική Δημοκρατία του Βιετνάμ, την Καμπότζη και την Ινδία.

Το κέντρο του ενδιαφέροντος τους αποτέλεσε η κινέζικη οικονομία και ο οικονομικός σχεδιασμός σε μια πρώτη προσπάθεια εξέτασης των ιδιαίτερων πλευρών της οικοδόμησης του σοσιαλισμού στην Κίνα την εποχή εκείνη. Ο τρόπος χειρισμού και η διάρθρωση της μελέτης, αυστηρά επιστημονικός και χωρίς φολκλορίστικες αποχρώσεις, δίνει τη δυνατότητα στον αναγνώστη να κατανοήσει καλύτερα, υπό το φως των νέων δεδομένων, τα προβλήματα που δημιουργήθηκαν στη Λαϊκή Δημοκρατία της Κίνας.

Οικοδομήστε τον τώρα! Λόγος για το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα / Μάικλ Λίμποβιτς.

oikodomhste_ton

Εκδότης: The Monthly Review Imprint

Αριθμός Σελίδων: 119

Έτος έκδοσης: 2009

Μετάφραση: Κατερίνα Λαμπρινού

ISBN: 978-960-88458-9-3

Περιγραφή:Ο καπιταλισμός σαφέστατα δεν είναι ο δρόμος. Η ίδια η λογική του καπιταλισμού διαχωρίζει τους εργαζόμενους από τα προϊόντα τους, από τις κοινότητές τους, τον έναν από τον άλλο. Ο καπιταλισμός από την ίδια του τη φύση διαιρεί τον συλλογικό εργαζόμενο, διαιρεί την ανθρώπινη οικογένεια -γιατί έτσι πρέπει· πρέπει, εάν θέλει να εξακολουθήσει να υφαρπάζει τους καρπούς της ανθρώπινης συνεργασίας. Ακριβώς επειδή στόχος του κεφαλαίου είναι η αύξηση της υπεραξίας, η αύξηση του ίδιου του κεφαλαίου, δεν θα παραγάγει ποτέ τους πλούσιους ανθρώπους που οραματίστηκε ο Μαρξ ως προϊόντα μιας κοινωνίας στην οποία η ανάγκη του εργαζομένου για ανάπτυξη επικρατεί…

Ο αγώνας για την ανθρώπινη ανάπτυξη, για βασικές ανάγκες, η κεντρικότητα της πρωταγωνιστικής δημοκρατίας (στο χώρο δουλειάς και στην κοινότητα), η αντίληψη πως οι άνθρωποι μεταμορφώνονται καθώς αγωνίζονται για δικαιοσύνη και αξιοπρέπεια, ότι η δημοκρατία είναι πράξη, ότι ο σοσιαλισμός και η πρωταγωνιστική δημοκρατία είναι ένα, αυτά είναι τα χαρακτηριστικά ενός νέου ανθρωπιστικού σοσιαλισμού, ενός σοσιαλισμού για τον 21ο αιώνα ανά την υδρόγειο…

Υπάρχει εναλλακτική πορεία. Και μπορούμε να αγωνιστούμε για αυτήν σε κάθε χώρα. Μπορούμε να προσπαθήσουμε να οικοδομήσουμε το σοσιαλισμό τώρα. Οι αγώνες μας δεν θα αντιμετωπίσουν μόνο τις κυβερνητικές εξουσίες αλλά και τον ιμπεριαλισμό. Κάθε θέση που θα προωθούν οι αγώνες, ωστόσο, θα διευκολύνει όσους προηγήθηκαν και όσους θα ακολουθήσουν…

Χτίζοντας το σοσιαλισμό του 21ου αιώνα: Η λογική του κράτους / Μάικλ Λίμποβιτς.

xtizontas_to_socialismo_tou_21ou_aiwna

Εκδότης: Νήσος

Αριθμός Σελίδων: 41

Έτος έκδοσης: 2011

Μετάφραση: Έλενα Παπαδοπούλου

ISBN: 978-960-9535-27-4

Self-governing Socialism: Historical Development, Social and Political Philosophy (Volume 1) / Branko Horvat, Mihailo Markovic, Rudi Supek (eds.).

books

Publisher: International Arts and Sciences Press, I; 2nd edition (1975)

Language: English

ISBN-10: 0873320603, ISBN-13: 978-0873320603

Product Dimensions: 8.4 x 5.8 x 0.7 inches

Self-governing Socialism: A Reader. Volume 2: Sociology and Politics; Economics / Branko Horvat, Mihailo Markovic, Rudi Supek (eds.).

self2

Paperback: 327 pages

Publisher: International Arts and Sciences Press (1975)

Language: English

ISBN-10: 087332062X,ISBN-13: 978-0873320627

Συμμετοχή των εργαζομένων: Πεδίο ταξικής πάλης ή ταξικής συνεργασίας; / Γιώργος Ρούσης

simmetoxi-ton-ergazomenon.full node

Σύγχρονη Εποχή, 1985
224 σελ.
ISBN 960-224-501-8, ISBN-13 978-960-224-501-9.

Ο Λένιν για την αυτοδιεύθυνση – αυτοδιαχείρηση (ο ιδιαίτερος ρόλος των στελεχών) / Δημήτρης Γ. Δημητούλης

lenin.phd

Αριθμός Σελίδων: 199

Αναρχικοί και κομμουνιστές στο κίνημα των συμβουλίων στο Τορίνο / Πιέρ – Κάρλο Μαζίνι

b126700

Εκδότης: Ελεύθερος Τύπος

Αριθμός Σελίδων: 80

Έτος Έκδοσης: 2006

Μετάφραση: Αχιλλέας Καλαμάρας

Επιμέλεια: Άντα Γαρμπή

Τον Σεπτέμβριο του 1920, ένα κύμα απεργιών σάρωσε ολόκληρη την Ιταλία. Οι εργάτες κατέλαβαν τα εργοστάσια και δημιούργησαν συμβούλια για την διεύθυνσή τους, φθάνοντας στα πρόθυρα της κατάληψης της εξουσίας. Ήταν η κορύφωση 2 χρόνων έντονης ταξικής πάλης που θα καθόριζε την πορεία της ιταλικής πολιτικής τα επόμενα 30 χρόνια.

Στο Τορίνο, το Κίνημα των Συμβουλίων βρήκε την πλέον συνεκτική θεωρητική και πρακτική του έκφραση, βρισκόμενο στην πλέον προωθημένη επιθετική του φάση. Τα αφεντικά των εργοστασίων ήταν ανίσχυρα να το εμποδίσουν, το κράτος παράλυτο μπροστά στην ορμή του. Το τέλος του “Παλαιού Κόσμου”, τουλάχιστον στην Ιταλία, φαινόταν να πλησιάζει. Όμως το Κίνημα θα προδοθεί από την ελεγχόμενη από το Σοσιαλιστικό Κόμμα συνδικαλιστική ηγεσία, η οποία θα έρθει σε συμφωνία με τους βιομηχάνους. Το Κίνημα θα διαλυθεί και η Τάξη θα βασιλεύσει για μια ακόμη φορά. Ο δρόμος για τον φασισμό είχε ανοίξει…

Η κριτική του Μαρξ στα σοσιαλιστικά σχήματα εργασιακού χρήματος και ο μύθος περί του προυντονικού χαρακτήρα του συμβουλιακού κομμουνισμού / Ντέιβιντ Άνταμ.

Δημιουργικές αντιστάσεις και αντεξουσία

Εκδότης- μετάφραση: «Το παγκάκι»

Αριθμός Σελίδων: 26

Έτος Έκδοσης: 2013

Δημιουργικές αντιστάσεις και Αντεξουσία. Εγχειρήματα και προβληματισμοί του ριζοσπαστικού κινήματος στον 21ο αιώνα / Ορέστης Βαρκαρόλης.

Δημιουργικές αντιστάσεις και αντεξουσία

Εκδότης: «Το Παγκάκι»

Αριθμός σελίδων: 160

Έτος Έκδοσης: 2012

Επιμέλεια: Νίκος Κοκκάλας

ISBN-13: 9786188032309, ISBN-10: 618803230X

Αυτοδιαχείριση – σοσιαλισμός. Πολιτικά κείμενα / Μιχάλης Ράπτης (Pablo).

pablo

Εκδότης: Ελληνικά Γράμματα

Αριθμός σελίδων: 208

Έτος Έκδοσης: 2006

ISBN-13: 9789604422630

2 απαντησεις στο “Συλλογή (32) βιβλίων για την αυτοδιαχείριση”

Βλέπω, ότι προβάλλετε και βιβλία ξενόγλωσσα. Πολλή δουλειά πάνω στην αυτοδιαχείριση έχει κάνει το PARTI SOCIALISTE UNIFIE. Αν θέλετε ψάχνω τη σχετική βιβλιογραφία. Η ιδέα της αυτοδιαχείρισης με ενθουσιάζει

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *